جمعه ؛ 30 شهريور 1403
21 فروردين 1399 - 13:47

تقویت جدایی طلبی کالیفرنیا از آمریکا همزمان با ضعف ترامپ در بحران کرونا

جنبش استقلال طلبان کالیفرنیا، جنبشی سیاسی با هدف اعلام استقلال کالیفرنیا می‌باشد که به شکل قانونی فعالیت خود را در قالب "حزب ملی کالیفرنیا" دنبال می‌کند. این حزب تازه تاسیس با الهام از حزب استقلال طلبان اسکاتلند از بریتانیا در دسامبر ۲۰۱۵ اعلام موجودیت کرد و کمتر از یک ماه بعد وزارت داخلی امریکا با اعلام رسمی ثبت این حزب را تائید کرد.
کد خبر : 5931

پایگاه رهنما :

جنبش استقلال طلبان کالیفرنیا چند سالی است تحرکات و فعالیت‌های خود را دوچندان کرده است.

به تازگی نیز «مارکوس روئیز اوانز»، یکی از رهبران جدایی طلبان کالیفرنیا طی پیامی در صفحه توئیتری جنبش «کال‌اگزیت» که خواهان استقلال کالیفرنیا از آمریکاست، خطاب به مردم جمهوری اسلامی ایران پیام داد.

او در این پیام گفت: «ما اهالی کالیفرنیا فرهنگ و رسوم خود را داریم و می‌خواهیم کشوری مستقل باشیم.»

اوانز همچنین تاکید کرد: «کالیفرنیا می‌خواهد سرمایه خود را صرف بازسازی زیرساخت‌ها کند و نه ساختن دیوار در مرز آمریکا و مکزیک.»

او در ادامه تاکید کرد که کالیفرنیا در صورت استقلال بدون توجه به سیاست کاخ سفید، سیاست خود را در رابطه با موضوعاتی همچون وضعیت رژیم صهیونیستی، جنگ داخلی سوریه، حق ایران برای غنی‌سازی و موضوع حقوق اولیه مردم فلسطین اتخاذ خواهد کرد.

رهبر جدایی‌طلبان کالیفرنیا در ادامه تاکید کرد: «اکثر مردم جهان آمریکا را دوست ندارند، به این دلیل که سیاست خارجی آمریکا با خشونت، حمله، نظامی‌گری و سیاست‌های امپریالیستی توام شده است.»

او در ادامه تاکید کرد: «ما اهالی کالیفرنیا دیگر نمی‌خواهیم بخشی از این سیاست باشیم.»

اونز در ادامه گفت: اگر کالیفرنیا کشوری مستقل شود، مایل است تا رابطه صلح‌آمیزی با ایران بدون هیچ پیش شرط و درخواستی داشته باشد.

او در ادامه گفت که کارزار جدایی‌طلبی کالیفرنیا پیش از این سفارت‌خانه خود را در مسکو افتتاح کرده و مایل است تا سفارت‌خانه خود در تهران را هم افتتاح کند. او در نهایت این را هم گفت که در صورتی که مردم ایران استقلال کالیفرنیا را به رسمیت بشناسند، آتش بی سابقه‌ای در کالیفرنیا شعله‌ور خواهد شد.



جنبش استقلال طلبان کالیفرنیا چگونه شکل گرفت؟

جنبش استقلال طلبان کالیفرنیا، جنبشی سیاسی با هدف اعلام استقلال کالیفرنیا می‌باشد که به شکل قانونی فعالیت خود را در قالب "حزب ملی کالیفرنیا" دنبال می‌کند.

این حزب تازه تاسیس با الهام از حزب استقلال طلبان اسکاتلند از بریتانیا در دسامبر ۲۰۱۵ اعلام موجودیت کرد و کمتر از یک ماه بعد وزارت داخلی امریکا با اعلام رسمی ثبت این حزب را تائید کرد. لوئیز مارینلی، از رهبران و موسسان این حزب در گفتگو با نشریه آمریکایی وایز؛ الهام گرفتن و تاثیرپذیری از استقلال طلبان اسکاتلندی را تائید کرده و هدف حزب ملی کالیفرنیا را استقلال گام به گام از امریکا عنوان نموده است. این حزب همزمان با تاسیس دفترش، جنبش " بله به کالیفرنیا" را نیز راه اندازی کرد که هدف آن جلب نظر افکار عمومی برای مسئله استقلال کالیفرنیا است.

حزب ملی کالیفرنیا، به عنوان رهبر اصلی استقلال طلبان کالیفرنیایی، اهداف خود را با انتشار یک بیانیه به این شرح اعلام کرد:

ترویج و تقویت هویت کالیفرنیایی به عنوان هویتی جدا از آمریکا

کمک به استقلال مالی کالیفرنیا از آمریکا

اولویت دادن منافع کالیفرنیا بر منافع امریکا

انتقال قانونی و حقوقی حاکمیت سیاسی از واشنگتن به شهر ساکرامنتو مرکز ایالت کالیفرنیا

تلاش برای شناساندن کالیفرنیا به عنوان یک کشور مستقل در روابط بین الملل

تقویت دولت محلی همزمان با فرایند تدریجی انتقال قدرت

سایر اعضای حزب اهداف دیگری نیز از جمله "تاسیس وزارت بهداشت مستقل، استقلال بازار‌های مالی و اقتصادی کالیفرنیا از دیگر مناطق آمریکا، اصلاح سیستم دادگستری و قضایی، حذف خشونت پلیس و ماموران امنیتی، اصلاحات در سیستم آموزشی و استقرار عدالت آموزشی و فرصت برابر و اصلاح در سیستم پذیرش مهاجران و ایجاد شرایط مساعد و عادلانه برای مهاجرت" اعلام کرده‌اند.



پیامد‌های جدایی کالفرنیا از آمریکا

جامعه آمریکا در سال‌های اخیر به شکل روزافزونی دوقطبی شده و جمهوریخواهان بیشتر محافظه‌کار شده و دموکرات‌ها بیشتر لیبرال.

برنارد گرافمن، استاد علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا، می‌گوید "ما از سال‌های پس از جنگ داخلی تا به امروز شاهد چنین دوقطبی شدیدی در سیاست نبوده‌ایم. دوقطبی موجود در کنگره هم در صد سال گذشته بی‌سابقه است. "

وضع در کالیفرنیا هم همین است. در چند سال گذشته اختلافات چه در داخل ایالت، و چه بین ایالت و باقی ایالات متحده، چنان افزایش یافته است که منجر به حداقل شش مورد درخواست برای تقسیم ایالت یا استقلال از ایالات متحده منجر شده است.

دلایل متفاوتی در حمایت از این درخواست‌ها مطرح می‌شود، از جمله: عدم تطابق سیاست‌های دولت مرکزی با مصلحت اقتصادی کالیفرنیا؛ عدم امکان اداره درست ایالت به خاطر بزرگی بیش از حد آن؛ و اختلافات آشتی‌ناپذیر بین ارزش‌های حاکم در کالیفرنیا و باقی ایالات متحده.

اولین پیامدی که باید به آن پرداخت بروز خشونت و جنگ رسمی است. شاید جنگ داخلی دیگری در ایالات متحده بعید به نظر برسد، اما ایالات جنوبی هم وقتی ۱۵۷ سال پیش اعلام جدایی کردند اصلا انتظار نداشتند که درگیر جنگی طولانی شوند.

تجزیه‌های دیگر هم در طول تاریخ با خشونت همراه بوده‌اند. پاسخ پاکستان به درخواست استقلال بنگلادش در ۱۹۷۱ نسل‌کشی و تجاوز گسترده بود. استقلال اریتره از اتیوپی هم ۳۰ سال طول کشید. البته همیشه چنین سرنوشتی در انتظار جدایی نیست. مثلا جدایی جمهوری چک از اسلواکی در ۱۹۹۳ کاملا آرام و بدون خشونت برگزار شد.

اما برخورد ایالات متحده با جدایی کالیفرنیا بیش از هر چیز به رهبران وقت کشور و نظرشان نسبت به این مساله بستگی دارد. استیون سایدمان، استاد امور بین‌الملل در دانشگاه اوتاوا، می‌گوید "جمهوری‌خواه‌ها شاید از این مساله خشنود هم شوند، اما دموکرات‌ها احتمالا با این تصمیم مخالفت خواهند کرد، چون برای همیشه در صحنه سیاسی ایالات متحده در حاشیه قرار خواهند گرفت. ".

اما تفاوت اصلی با جنگ داخلی آمریکا این است که هیچ مساله بنیادینی، مثلا برده‌داری، وجود ندارد که اختلافات را شعله‌ور کند. هویت کالیفرنیا و بقیه ایالات متحده چنان با یکدیگر گره خورده است که وقوع جنگ را عملا منتفی می‌کند.

از دست دادن کالیفرنیا قطعا ضربه سختی به اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد. کالیفرنیا پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا است (بزرگ‌تر از کل اقتصاد بریتانیا)، و مالیاتی که به خزانه دولت مرکزی می‌فرسد از هر ایالت دیگری بیشتر است. شدت نهایی ضربه به سیاست‌های تجاری و قرارداد‌های اقتصادی متقابلی بستگی خواهد داشت که بین طرفین امضا خواهد شد. ولی ایالات متحده در هر صورت ضربه خواهد دید.

رندون اولری، استاد علوم سیاسی در دانشگاه پنسیلوانیا، می‌گوید "ارزش دلار سقوط خواهد کرد و ممکن است یورو و یوان چین جای آن در اقتصاد جهانی را بگیرند. "

ایالات متحده جدید بدون کالیفرنیا جایگاه خود را در دنیا از دست خواهد داد، و چرخش سیاسی آن به راست احتمالا باعث تیرگی روابطش با کشور‌هایی نظیر کانادا، و نزدیکی بیشترش به کشور‌هایی نظیر روسیه و مجارستان خواهد شد. سیاست‌های ضدمهاجرتی شدیدتر این کشور قطعا بر روابطش با مکزیک هم سایه خواهد انداخت.

کالیفرنیای مستقلی که به دنبال یافتن جایگاه برتر در دنیا است، احتمالا سعی خواهد کرد که در مسائل مهمی نظیر تغییرات اقلیمی نقشی پیشرو ایفا کند. اما روی دیگر این سکه عقب‌گرد ایالات متحده در زمینه‌هایی، چون قوانین زیست‌محیطی، سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر، و موارد مشابه خواهد بود.

کالیفرنیا شاید برای مهاجران مقصد جذابتری از ایالات متحده شود. جذب افراد توانا به سیلیکون‌ولی و صنایع فضایی ادامه پیدا خواهد کرد، و احتمالا راه ورود افراد کم‌توانتر هم هموارتر خواهد شد. آقای اولری می‌گوید "جمعیت اسپانیایی‌زبان کالیفرنیا واقعا زیاد است و سهم کشاورزی در اقتصاد آن بسیار پررنگ است. نمی‌توانم تصور کنم که کالیفرنیای مستقل نخواهد سیاست مهاجرت جدیدی برای جذب مردم از آمریکای مرکزی و نقاط دیگر در پیش بگیرد. "

با این حال، جدایی کالیفرنیا ممکن است به بروز خواسته‌های مشابهی در دیگر نقاط ایالات متحده منجر شود. مثلا ایالت‌های شمال‌شرقی این کشور دیگر امیدی به رسیدن به قدرت سیاسی در این کشور جدید نخواهند نداشت. برای همین جدایی به تنها راه فرار خیلی از این ایالت‌ها از اکثریت دایمی جمهوری‌خواه بدل می‌شود.

این اتفاق شاید در فلوریدا و حتی قسمت‌هایی از تگزاس هم رخ دهد. چنین اتفاقی بدون پیشینه تاریخی نخواهد بود. چیزی که باعث فروپاشی کامل شوروی شد خروج جمهوری‌های بالتیک بود که راه را برای خروج اوکراین، گرجستان و دیگر جمهوری‌ها هموار کرد.

به گفته کارشناسان "در دنیایی که کالیفرنیا مستقل شده است، بدبینانه‌ترین سناریو ادامه روند تجزیه ایالات متحده است. "



استقلال طلبی کالیفرنیا همزمان با تضعیف آمریکایی کرونا زده

مدیریت بحران کرونا در آمریکا اکنون به یکی از عوامل اصلی انتقاد علیه دونالد ترامپ، تبدیل شده است چرا که سیستم بهداشتی درمانی این کشور به خاطر گسترش ویروس کرونا توانایی جوابگویی به این بحران را ندارد.

اخبار و گزارش‌هایی که از درون آمریکا منتشر می‌شود گویای آن است که وضعیت کرونایی آمریکا وخیم است و احتمال جان باختن هزاران نفر در این کشور بعید نیست.

آمریکا پتاسنیل استقلال ایالت‌های خود را دارد و در این زمینه چندین ایالت دراین کشور خواهان استقلال از دولت مرکزی هستند. ایالت کالیفرنیا، فلوریدا و تگزاس و چندین ایالت دیگر پیشتاز استقلال از آمریکا هستند. هر چند تاکنون به نتیجه نرسیده‌اند، اما اکنون شرایطی که در دوران ترامپ، بر آمریکا حاکم شده باعث گشته تا آن‌ها فعالیت‌های استقلال طلبانه خود را افزایش دهند.

کالیفرنیا یکی از ایالت‌های ثروتمند آمریکا است، این ایالت پرجمعیت‌ترین ایالت این کشور است و جدایی آن توازن قدرت را در این کشور تغییر خواهد داد. در شرایطی که دنیا درگیر ویروس کرونا است و البته احتمال دست داشتن رژیم این کشور در شیوع این ویروس بسیار محتمل است، رئیس جنبش استقلال‌طلب ایالت کالیفرنیای آمریکا، با انتشار پیامی، مردم ایران را خطاب قرار داد و تاکید کرد که در صورت استقلال کالیفرنیا، این منطقه سیاست خارجی متفاوتی از آمریکا خواهد داشت.

مخالفت رئیس استقلال طلبان ایالت کالیفرنیا با سیاست‌های امپریالیستی سردمداران آمریکا، زنگ خطری برای سیاست‌های لیبرال سرمایه داری این کشور است که اکنون خود را به خاطر وضعیت حاکم در کشور و دنیا در خطر نابودی می‌بیند. خطری که حتی هنری کیسینجر، نظریه پرداز آمریکا نیز آن را احساس کرده و در مقاله‌ای که به تازگی آن را منتشر کرده به آن پرداخته است.

اکنون باتوجه به اوضاع آمریکا و شرایط جهانی به نظر می‌رسد، رئیس استقلال طلبان ایالت کالیفرنیا، موقعیت را مناسب تشخیص داده و یارگیری خود را با همراهی هواداران خود در کالیفرنیا آغاز کرده است. در این شرابط چندان دور از انتظار نیست که ضعف دولت ترامپ در مقابله با کرونا در نهایت به ضعف بیشتر دولت فدرال منجر شود و در نهایت به تقویت جنبش‌های گریز از مرکز در ایالات متحده از جمله جننبش استقلال طلبی کالیفرنیا بیانجامد.
منبع: الوقت

ارسال نظرات